Thursday, April 19, 2012

Au Pair = expert på konflikthantering

Posted on October 10, 2011 at 4:25 PM

Är du som jag?

Ringer du hellre mamma/pappa/bästa vän och öser ur dig frustration – hellre än att ösa ur dig på den som förtjänar det?

Skriver du hellre ett upprört, anonymiserat blogginlägg om något som irriterar dig – hellre än att konfrontera den du är irriterad på?

Har du nånsin stått i en situation som denna:
Du till din vän: ”åh, jag är sååå irriterad på Anna, jag förstår inte hur man kan säga/göra sådär...”
Anna säger sen till dig: ”hoppas du inte tog illa upp igår när jag...”
Du svarar då: ”Nej då, det är lugnt, det var inte så farligt...”

Känns det igen? I så fall är du som jag, och typ 8 miljoner andra i det här landet.
Dels är det såklart mänskligt att vilja undvika konflikt, dels är det nog till viss del ganska svenskt.

Jag minns så väl en hetsig diskussion jag hade med en amerikan och en brasilianare när jag bodde i Boston. Det slutade med att jag kände mig smått färdig att explodera och sa:
”you make so upset when you say that” och fick till svar av brassen
”Seriously; is this the way you look when you're upset?” De skrattade åt mig och sa att de hade hört en historia om att när invandrare kommer till Sverige så får de lära sig att det konstigaste med svenskarna är att de kan le och ändå vara på väg att explodera i ilska. Kanske finns det någon liten sanning i det, för nog kan man känna sig rätt hämmad och stillsam om man umgås med ett gäng Sydamerikaner eller Sydeuropéer till exempel.. (Och då tycker nog de flesta av mina svenska vänner att jag har ganska mycket temperament! :))

Så, för alla er som ska till USA – grattis! Detta är er chans att träna på rak, alldeles osvensk, kommunikation.

I USA, såväl som på många andra ställen, pratas det bakom ryggen och intrigeras. Men – de konfronterar också på ett annat sätt än vad vi gör. (Om man nu får generalisera 300 miljoner människor lite och kollektivt bunta ihop dem till just ”dem”;)

Så, bli inte förvånad om någon i en butik säger att ett plagg inte passar dig, eller om någon kommenterar din accent, hur du ser ut etc.
Om dina värdföräldrar har synpunkter på hur du gör ditt jobb så kommer de troligen att låta dig veta det.

Att bli kritiserad kan vara jobbigt. Man kan känna sig påhoppad, ifrågasatt och känna sig misslyckad för att man gör ett dåligt jobb.
Samtidigt så kan man välja att se det som att det är bättre att bli kritiserad ansikte mot ansikte, än att någon pratar bakom ryggen.
Det gör det kanske också lättare att själv prata om tankar och synpunkter man har, utan att känna sig lika obekväm som hemma.

Och att ta och ge kritik, lösa konflikter och vara irriterad på sin värdfamilj hör ju till året som au pair. Vem alls skulle du för övrigt kunna bo med ett år utan att känna minsta irritation eller ilska?

Så, lyft på hakan, sträck på ryggen och ta emot utmaningen! Nu är året du ska träna på att inte kasta in handduken och fly ifrån en obehaglig situation där du kan hamna i en konflikt eller få ta emot jobbig kritik.

Nu är året då du ska hantera situationen, kanske tycka att den är extremt obehaglig men kliva ur den lite starkare och modigare.

Nu är året då du kanske ska lära dig att på ett snyggt, proffsigt och konstruktivt sätt ge kritik.

Fortsätt skriva ett frustrationsmail hem till mamma/pappa/bästa vän. Sen, när det är gjort och du fått ur dig ilskan, ta upp det med den som du är irriterad på.

Vill du jobba i en chefs- eller ledarroll i framtiden? Vill du bli förälder? Vill du bli en kollega som människor respekterar och tycker om? Grattis – nu kan du ta första steget till att bli lite rakare, tydligare och proffsigare på konflikthantering än medelsvensson!

/Victoria