Thursday, April 19, 2012

Christmas in the South

Posted on December 15, 2011 at 6:25 PM

Jag var au pair i Georgia, nere i södra USA. Där tog jag hand om tre barn som var 1, 3 respektive 5 år när jag kom dit. Jag trivdes jättebra i min värdfamilj och upplevde knappt någon hemlängtan under mitt 1,5 år i USA. Mitt knep för att hålla hemlängtan borta var att hålla mig aktiv.
På kvällar och helger då jag för det mesta var ledig, hittade jag på saker tillsammans med min tyska au pair kompis Dani. Vi besökte Starbucks, åkte till gymmet, shoppade, fixade naglarna och lärde känna amerikaner. Snart lärde vi även känna deras vänner och kontaktnätet vidgades. Men vissa dagar kände jag istället för att ha egentid och då jag åkte till shoppingcentret själv och fördrev några timmar. Det var spännande att upptäcka saker på egen hand och jag växte mycket som person.
Ibland valde jag att umgås med värdfamiljen även när jag var ledig. Jag följde med på barnens fotbollsträningar och matcher och vi åt ibland middag tillsammans. Vid högtider som Halloween, Thanksgiving och jul spenderade jag mycket tid med värdfamiljen och deras släkt. Detta för att jag verkligen ville se hur amerikaner firar dessa högtider och för att se det hela ur barnens perspektiv.
Eftersom jag bodde på sydligare breddgrader fick vi ingen snö på vintern. Det gjorde det lite svårare att få den riktiga julstämningen att infinna sig. Dani och jag ville överraska värdbarnen i början av december med en varsin julkalender. De blev verkligen jätteglada för kalendrarna som gjorde nedräkningen till julafton ännu roligare. För att tillföra lite svenska element till värdfamiljens jul, pysslade jag och värdbarnen ihop smällkarameller. Mycket uppskattat av både barnen och föräldrarna!
Ett par veckor innan julafton pyntade värdfamiljen hela huset med julpynt. Jag hjälpte värdbarnen att klä granen. Det kändes mysigt eftersom jag alltid brukar hjälpa till att klä granen hemma i Sverige. Den kvällen skulle min värdmamma traditionsenligt hänga upp familjens julstrumpor över spisen. Det är verkligen pricken över i när det gäller amerikansk jul! Min värdmamma hade som överraskning till mig köpt en julstrumpa som matchade familjens, och den hängdes upp på en krok bredvid de andra strumporna. Det fick mig verkligen att känna mig ännu mer som en del i familjen!
Visst hade jag lite hemlängtan runt jul, men jag tyckte framför allt att det var väldigt spännande och kul att fira en riktig traditionsenlig amerikansk jul. Jag firade julen tillsammans med min värdfamilj och all deras släkt. Dessutom firade jag jul tillsammans med vänner jag lärt känna under min tid i USA. Juldagsmorgonen var något alldeles extra. Min värdmamma väckte mig tidigt på morgonen för att jag skulle få vara med när barnen öppnade sina paket. De var i extas när de fick se alla julklappar och sken som små solar. Jultomten hade varit där på natten och fyllt alla julstrumpor med små paket, allt från strumpor, hårspännen och smink till pennor och godis.
Min uppmaning till alla som jobbar som au pair i USA, är att hålla er aktiva och fokusera på allt det positiva och roliga ni får uppleva. Se alla möjligheter som erbjuds och ta tillvara på er tid!
//Cathrine