Friday, September 21, 2012

Frågeregn

Inför beslutet att åka som au pair så var det en hel del frågor som cirkulerade i mitt huvud och när jag tyckte att det kändes glasklart frågade någon i min familj eller mina vänner om ytteligare något som jag inte tänkt på och inte kunde svara på. Det blev således många samtal till Cultural Care men frågor om både ditt och datt. Här kommer de vanligaste frågorna som brukar komma in till oss – enjoy!  

Hur lång tid tar det att komma iväg som au pair?
Det är väldigt olika. I och med att det är en typ av jobb du söker så kan det ta alltifrån ca 1,5 månad från att du ansöker tills du hittat en familj som du vill bo hos och sitter på planet, upp till nästan ett år för vissa. De flesta kommer dock iväg inom ca 3-8 månader. Vi rekommenderar alltid att man ansöker 6 månader innan man önskar resa. Vill du komma iväg snabbare än så ska vi givetvis göra vårt bästa för att hjälpa dig. 

Kan killar söka?
Självklart är killar välkomna att söka. Som manlig au pair kan man räkna med att det kan ta lite längre tid att hitta familj, därför rekommenderar vi att man söker minst 6 månader innan avresa. Ca 10 % av våra sökande är manliga au pairer.

Får jag välja område?
Då du som au pair bor på jobbet är det oerhört viktigt att livet med din värdfamilj fungerar bra. Vi tycker därför att valet av familj helt och hållet ska baseras på hur väl ni passar ihop, inte var de bor. Vi tar därför inte emot särskilda önskemål om en viss stad eller delstat. Däremot bor majoriteten av våra familjer i utkanten av en större stad, så oavsett var du hamnar så kommer du ha nära till storstadspuls, au pair-vänner och massor av andra spännande saker i din omgivning att se fram emot.

Kan jag åka tillsammans med en kompis?
Självklart kan du och en vän söka samtidigt, men vi kan inte garantera att ni får åka på exakt samma avresa, och vi kan inte heller garantera att ni får bo i samma område. Men givetvis ska vi göra vårt bästa för att ni ska kunna resa ungefär samtidigt. Kanske hamnar ni i olika delar i USA och får på så sätt chansen att resa och hälsa på varandra och på så sätt se fler delar av USA under året. Som tur är så är det väldigt billigt och enkelt att resa inrikes i USA.

Vilken typ av barnerfarenhet får jag räkna?
Du får räkna både barnvaktsjobb, ledarerfarenhet och praktik eller jobb på skola och förskola. Erfarenheten kan även vara från att ha tagit hand om syskon eller släktingar. Dock vill vi att du varit ansvarig för barnen du passat. Om du till exepel umgåtts med dina kusiner eller syskon under en släktmiddag kan du inte riktigt räkna detta som barnerfarenhet, men har du däremot hämtat dem ifrån dagis/skola, tagit med dem på utflykter eller suttit barnvakt när barnens föräldrar varit borta så räknas givetvis de timmarna. Du behöver minst 200 timmars barnerfarenhet, intjänade efter att du själv fyllde 15, för att kunna ansöka. Du verifierar din barnerfarenhet med att be barnens föräldrar/en kollega ifrån skolan/ansvarig ledare du arbetat med eller liknande fylla i en referens för dig.

Måste jag ha körkort för att kunna ansöka?
Ja det måste du. I de allra flesta familjer ingår bilkörning som en del av ditt dagliga jobb. Det kan innebära att köra barnen till skolan och aktiviteter. Många gånger kommer du också själv att bli erbjuden att låna familjens bil för att kunna göra saker på din fritid. Vi rekommenderar dig dock att börja arbeta med din ansökan under tiden du håller på att ta ditt körkort. På så sätt kan vi mer eller mindre direkt anta och börja matcha dig efter att du klarat körkortet.

Kan jag vara borta kortare än ett år?
Om du vill jobba som au pair i USA kan du inte vara borta kortare än ett år. Detta beror på att du endast kan jobba som au pair lagligt genom att söka ett au pair-visum, och för att få ett au pair-visum måste du kunna vara borta i minst ett år.

Kan jag vara borta längre än ett år?
Du kan välja att förlänga med 6, 9 eller 12 månader. Du ansöker först om att åka i ett år, och när det är ca 4-5 månader kvar av ditt första år kan du ansöka om att förlänga. Du kommer att få mer information om detta på plats i USA.

Kan jag åka privat som au pair, dvs utan att gå via förmedling?
Nej, inte till USA. Amerikanska myndigheter kräver att du ansöker via en godkänd förmedling för att kunna få ett lagligt au pair-visum. Utan lagligt visum vistas och jobbar du illegalt i USA, vilket innebär att du som au pair tar stora risker. Blir du påkommen blir du med största sannolikhet deporterad och portad ifrån USA. Du kan inte heller skaffa ett social security number vilket du behöver för att kunna ordna med t.ex bankkonto och liknande. Om en värdfamilj uppmuntrar dig att åka till dem privat så beror det på att de inte vill betala vad det kostar att anställa en au pair på laglig väg. De uppmanar dig att göra något olagligt, och det är du som får ta alla risker. Vi anser därför inte att en sådan familj är särskilt seriös. Vi vill därför å det starkaste rekommendera dig att gå via någon av de godkända förmedlingar som finns.

Kan jag resa till en värdfamilj jag hittat på egen hand?
Du kan inte åka till USA på helt egen hand, däremot kan du och en värdfamilj ansluta er gemensamt till Cultural Care för att du på laglig väg ska kunna arbeta för dem. Ni båda ansöker då till programmet och när ni blivit godkända matchar vi helt enkelt ihop er och hjälper er med alla visumförberedelser etc. Det kan vara bra att veta att du inte kan åka och arbeta för en värdfamilj som du på något sätt är släkt med, detta enligt amerikanska myndigheters regler.

Vad händer om jag inte trivs i min familj?
Första steget är givetvis att prata med din värdfamilj om varför ni inte trivs ihop och tillsammans försöka hitta ett sätt att få det att fungera bättre. Om du och din värdfamilj tillsammans försökt lösa problemen men känner att ni inte kommer vidare så försöker vi hjälpa till för att gemensamt hitta en lösning. Sista steget är att försöka byta värdfamilj. Vi rekommenderar att man försöker undvika att se det som en enkel lösning att byta familj familj, då det är en oerhört jobbig process för både dig som au pair, värdfamiljen och framförallt värdbarnen att gå igenom. Självklart går det heller aldrig att garantera att man hittar en ny familj som man passar bättre ihop med. Vi rekommenderar därför att man söker i god tid så att man har gott om tid på sig att lära känna sin värdfamilj innan man bestämmer sig för att tacka ja till att bo och jobba hos dem.

Vilka collegekurser kan jag läsa?
Amerikanska myndigheter kräver att du tar minst 6 credits vid ett college eller universitet. 6 credits motsvarar ca 72-90 timmars skoltid och studierna ska ske på sidan om jobbet som au pair. När du kommer på plats i USA kan din värdfamilj eller din LCC hjälpa dig att hitta vilka colleges som finns i ditt område. Där får du sedan se vilka kurser som passar med ditt schema och anmäla dig till den kurs du är intresserad av. Tidigare au pairer har läst alltifrån kurser i volleyboll till business och språk, så det är väldigt mycket upp till vad du är intresserad av. En del college erbjuder även helgkurser där du sover över på skolan och tar ca 3 credits på en helg. Många au pairer väljer även detta alternativ.

När binder jag mig till programmet?
Du binder dig till programmet när du tackar ja till en placering hos en familj. Det är också då du får fakturan på programavgiften och evetuella tilläggstjänster.

När måste jag betala min programavgift?
Efter att du tackat ja till en värdfamilj. Pengarna måste finnas hos oss senast 3 veckor innan avresa.

Trevlig helg!

Ida