Friday, December 14, 2012

Luciafirande

Hej!
Här utanför faller snöflingorna i sin stilla ro. När jag går till jobbet knakar det dåvt under mina fötter och alla ljud upplevs avlägsna, det känns nästan som att tomtenissarna står och kikar på mig runt husknuten. Julkänslorna kryper närmare och närmare och det blev ännu mer  påtagligt igår när vi fick besök av ett luciatåg som lussade för oss på kontoret och sjöng ljuva julsånger. Allas ögon tindrade och det spred sig en härlig julstämmning under lussefikan då det bjöds på hembakade lussekatter, pepparkakor och julmust. Jag är en riktig julälskare och när jag var i USA insåg jag hur traditionstrogen jag är, då jag inte fick lussa på lucia och äta lussekatter med nära och kära.

När jag var i USA saknade jag de svenska jultraditionerna så jag sökte på internet för att se om det fanns några andra som också gjorde det. Mycket riktigt fanns det fler som ville hålla på de skandinaviska tradetionerna och i den Norska kyrkan hade de ett lussefirande med människor från hela skandinavien som kom samman under juletid och njöt av gemenskapen. Det var kul att träffa andra människor och höra deras historier om hur de hade kommit till USA. Jag skapade mig ett nytt kontaktnät i staden och det var rofyllt att dela med sig av sinna julminnen.

Ta tillvara och dela med er av era svenska jultraditioner med er värdfamilj, baka lussebullar, bygg ett pepparkakshus, gör en julkalender ni kan öppna tillsammans varje dag, lär dem de svenska julsånger och om snön även har kommit till er, sätt på er varma kläder dra fram pulkan, gå ut och gör snöänglar och snölyktor.

Jag önskar er alla en fantastiskt strålande jul!

Varma hälsningar,
Caroline